O internetovú a dátovú konektivitu Svetového pohára Jasná 2024 sa postaral Slovak Telekom


12. 2. 24
Publikoval Alexander Sejna

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní patrí celosvetovo medzi najvyhľadávanejšie a najsledovanejšie zimné disciplíny, na ktoré sa každoročne tešia milióny divákov po celom svete. Lyžiarske stredisko Jasná bolo na základe schváleného kalendára FIS oficiálne zaradené na zoznam Svetového pohára už po druhýkrát.


Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní priniesol počas víkendu 20. a 21. januára 2024 do lyžiarskeho strediska v Jasnej množstvo športových zážitkov, s ktorými sa Slováci len tak často nestretávajú. O to viac, ak mohli na vlastné oči na svahoch Demänovskej doliny vidieť svetové lyžiarske mená ako Petra Vlhová a jej dlhoročnú rivalku Mikaelu Shiffrinovú.

O samotné pretekárky, ich organizačné tímy, novinárov či divákov sa postarala špičková internetové konektivita od telekomunikačného operátora Slovak Telekom. Tá poskytla plynulý tok informácií so zvyškom sveta, aby aj ostatní, ktorí nemohli byť fyzicky na podujatí, dokázali aspoň na diaľku povzbudzovať svoje favoritky.

Prvotriedna konektivita pokryla viac ako 78-tisíc štvorcových metrov areálu Jasná plnohodnotným signálom a bola dostupná pre všetkých, ktorí sa prišli pozrieť na najprestížnejšie lyžiarske preteky.

„Svetový pohár v alpskom lyžovaní patrí medzi hlavné športové udalosti roka, ktoré sleduje celý svet. Sme nesmierne hrdí, že naša spoločnosť Slovak Telekom mohla byť súčasťou týchto prestížnych pretekov a svojou infraštruktúrou a IT službami zabezpečila bezproblémový chod podujatia,“ uviedol Peter Laco, riaditeľ divízie firemných zákazníkov Slovak Telekom.

Magická konektivita až 10Gbps

Optická konektivita s rýchlosťou až 10/10 Gbps

Pre zabezpečenie hladkého chodu bola k dispozícii optická konektivita s rýchlosťou až 10/10 Gbps, ktorá spájala všetky najdôležitejšie body v celom areáli. Pre zachovanie maximálnej stability internetovej konektivity Slovak Telekom použil zemné vedenie dlhé až 18 km. Napriek veľmi zložitému reliéfu nemali ani tie najhoršie poveternostné podmienky vplyv na finálnu stabilitu a dosiahnutú rýchlosť. Sieťová konektivita bola k dispozícii pre všetkých účastníkov, ktorí sa zdržiavali v mieste pretekov vrátane organizačných tímov, technického zázemia a novinárov, ktorí informovali celosvetové médiá o úspechoch svetových lyžiarok z Jasnej. Na sieť sa bolo možné pripojiť cez Wi-Fi rozhranie alebo priamo eternetovým káblom pre čo najstabilnejšiu konektivitu.

Nasadené Wi-Fi prístupové body dokázali preniesť dáta s rýchlosťou až 2,9 Gbps a poskytli pripojenie až pre 1024 zariadení v reálnom čase. Celkovo bolo k dispozícii 26 Wi-Fi lokalít (14 vonkajších a 12 interných vysielačov) a spoločne dokázali obhospodáriť stabilnú konektivitu až pre 26-tisíc zariadení súčasne.

Wi-Fi zóny pre všetkých účastníkov súčasne

V Jasnej sme Wi-Fi signálom pokryli 80 kilomerov štvorcových

Pre čo najlepšie zabezpečenie konektivity pre širokú masu účastníkov bolo k dispozícii viacero oddelených Wi-Fi zón. Tie boli odseparované, aby sa navzájom nevyťažovali a slúžili primárnemu účelu pre konkrétnu skupinu užívateľov. Takýmto spôsobom vzniklo viacero unikátnych zón vyhradených pre lyžiarske tímy, press centrum či partnerov podujatia.

Najvyššiu prioritu a garanciu maximálnej rýchlosti dostali priestory samotných pretekárok a ich organizačných tímov, aby vedeli v čase sledovať a vyhodnocovať výkony svojich zjazdárok. Počas tohtoročného podujatia sa nezabudlo ani na divákov. Rovnako ako v prípade organizačných tímov, aj nadšenci tohto zimného športu sa mohli pripojiť na sieť vyhradenú primárne pre verejnosť cez špeciálny portál. Užívateľ sa do neho prihlásil a mohol plnohodnotne využívať internetovú konektivitu, zdieľať atmosféru so svojimi blízkymi či rodinou priamo z miesta pretekov.

Bezpečnosť na prvom mieste, nielen fyzická, ale aj tá virtuálna

Popri pripojení sme zabezpečili najmodernejšiu ochranu pred kybernetickými útokmi

O virtuálnu bezpečnosť celých pretekov sa postarala špeciálna anti-DDos ochrana Network Protector, ktorá dokáže ochrániť internetové pripojenie pred DDos (Distributed Denial-of-Service)* útokmi až do veľkosti 400 Gbps. Súčasne bola nasadená aj nová generácia firewallov s pokročilou ochranou pred kybernetickými hrozbami, ktorá v prípade nutnosti dokáže zabrániť neželaným prienikom do siete. Implementované bezpečnostné riešenie obsahovalo aj systémy ochrany na odchytávanie nežiaducich malwarov či vírusov. O bezproblémovú prevádzku sa postarali aj samotné Wi-Fi prístupové body, ktoré sami osebe dokázali prideľovať pásmo a blokovať neželanú prevádzku neustálym monitorovaním na pozadí.

Návštevníci Jasnej mohli po prvýkrát zažiť aj výhody 5G siete

Telekom priniesol do Jasnej 5G sieŤ

Súčasťou technologického riešenia bolo aj posilnenie kvality mobilného signálu počas športového víkendu. Vzhľadom na rozsah podujatia sa očakávalo, že v danej oblasti sa v jednom okamihu vyskytne viac než 15-tisíc účastníkov, ktorí si prídu vychutnať atmosféru Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, pričom víkendové preteky navštívilo bezmála 30-tisíc návštevníkov.

Okrem posilneného 4G signálu bola po prvýkrát v danej oblasti k dispozícii aj najmodernejšia 5G sieť, ktorá umocnila ešte väčší zážitok zo zdieľania špičkových okamihov z obrovského slalomu. Nasadením 5G siete sa otvorili horské svahy Demänovskej doliny novej mobilnej technológii, ktorá návštevníkom ponúkla tú najlepšiu konektivitu nielen počas športového víkendu, ale stala sa tak novým štandardom v Jasnej.

5G sieť v Jasnej si vyslúžila ešte aj jedno prvenstvo - po vlaňajšom vypnutí 3G siete a nasadením dodatočného bloku využila plnú kapacitu pásma 2100 MHz.

Nadšená tmosféra na Ski World Cup 2024 v Jasnej

Slovak Telekom v spolupráci s organizátormi Svetového pohára Jasná 2024 opäť predviedol, že prostredníctvom vyspelých riešení a tímov odborníkov dokáže zabezpečiť dokonalú technologickú infraštruktúru na tej najvyššej úrovni.

Vďaka nasadeniu špičkových technológií si takmer 100 000 000 divákov po celom svete užilo výnimočnú atmosféru Svetového pohára na všetkých dostupných streamovacích platformách.

*DDoS (Distributed Denial-of-Service) je kybernetický útok zameraný na internetové služby. Jeho hlavným cieľom je zahltiť webstránku, webové aplikácie alebo cloudovú službu obrovským množstvom požiadaviek a tým ju znefunkčniť pre iných používateľov.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: