Dá sa robiť biznis iba cez mobil?


20. 9. 2023
Publikoval Alexander Sejna

V súčasnosti sa dá robiť biznis odkiaľkoľvek. Už nie je potrebné viazať sa na fixnú adresu alebo lokáciu. Moderné technológie umožnili ľuďom bezproblémové pohybovanie sa po celom svete bez toho, aby bola nejakým spôsobom narušená kontinuita podnikania. Všetko samozrejme závisí od konkrétneho typu biznisu, v ktorom daná osoba podniká či pracuje. V prípade office agendy bez nutnosti fyzickej prevádzky či výroby, je to úplne jednoduché.


Poďme sa ale pozrieť, či je to skutočne tak, alebo je v tom nejaký háčik? V akejkoľvek práci stačí mobil, alebo notebook, s ktorým užívateľ dokáže svoju intelektuálnu pracú robiť skutočne na diaľku z pohodlia domácej kancelárie, kaviarne či pláže. Miesto už nie je až také dôležité ako to, ako svoj biznis či služby dostane ku koncovým zákazníkom, no bez správnej konektivity to jednoducho nepôjde. Vždy je však potrebné myslieť aj bezpečnostné riziko.

Digitálni nomádi a aj ďalší, ktorí sa rozhodli zrušiť svoje kamenné kancelárie a radšej ich vymeniť za krajšie miesta, sa iste zhodnú, že k svojej práci potrebujú hlavne stabilnú, rýchlu a bezpečnú konektivitu. Spoliehať sa na kaviarenské WiFi pripojenia alebo letiskové hot spoty je síce "dobrá" vec, ale z dlhodobého a najmä bezpečnostného hľadiska ide o neakceptovateľné riešenie, ktoré môže na konci pracovného dňa spôsobiť nemalé problémy. Denne sme svedkami rôznych internetových podvodov, počas ktorých došlo k úniku citlivých dát alebo hesiel. Medzi najbežnejšie spôsoby kyber kriminálnych aktivít je falošné WiFi pripojenie, ktoré má za úlohu číhať na náhodných pripájajúcich sa a kradnúť im heslá či informácie na pozadí.

V bežnej praxi sa užívatelia môžu stretnúť s viacerými typmi infiltrovaných WiFi pripojení, ktoré môžu napáchať škodu. Ich aktivitu užívatelia neodhalia v reálnom čase. O spôsobených škodách sa často dozvedia až keď je neskoro.

WiFi sieť infiltrovaná cez útočný notebook

Cieľom daného útoku je prostredníctvom útočného notebooku a vhodného softvérového vybavenia v infiltrovanej WiFi sieti presmerovať všetky pripojené zariadenia na útočný notebook. Dátová prevádzka je takto zaznamenávaná cez notebook, v ktorom sa dokážu extrahovať rôzne heslá, cookies súbory a pod. čím dochádza k ich odcudzeniu. Pripojený užívateľ by mal spozornieť, ak dochádza k častým výpadkom, spomaleniu internetu alebo k dlhej odozve. Toto sú jedny z hlavných foriem ako sa dá odhaliť, že niečo nie je v poriadku.

Dajte si pozor na zlé WiFi dvojča

Medzi bežné formy, ktoré patria medzi najvyužívanejšie, sú identické kópie WiFi siete. Sú to siete, ktoré majú rovnaké parametre ako štandardné a skutočné WiFi siete. Ich účelom je kompletné kopírovanie technických parametrov oficiálnej WiFi siete v hoteli, kaviarni alebo vo firme. Rozdiel je len v sile šíreného signálu. Zariadenia sa automaticky pripájajú na WiFi siete, ktoré majú čo najlepší signál. Dôvod je jednoduchý, kvalita a sila signálu je rozhodujúcim parametrom, ktorý definuje či bude útok úspešný alebo nie. Ak sa na poškodenom mieste nachádza zlé WiFi dvojča, zariadenie ako napr. mobil, notebook, tablet, sa pripoja k sieti, ktorá ma najlepší signál. Kvalita zlého wifi signálu je zosilnená vďaka smerovým anténam, ktoré potláčajú originálnu wifi sieť do úzadia len preto, aby si zariadenia automaticky vybrali tú sieť, ktorá má lepší a kvalitnejší signál.

Aby sa docielil ešte lepší finálny výsledok takéhoto útoku, útočníci zhodia prostredníctvom DDoS útoku pôvodnú WiFi sieť, čím docielia, že všetky zariadenia sa odpoja a automaticky postupne pripoja na zlú wifi sieť, ktorá disponuje lepším signálom. Takéto odpojenie a znovu pripojenie väčšinou prebehne veľmi rýchlo na pozadí a poškodená osoba nespozoruje extra výpadok. Od tohto momentu je celá dátová prevádzka presmerovaná na novu, zlú dvojičku, ktorá monitoruje celú prevádzku a správanie pripojených zariadení v sieti.

Ako pracovať na diaľku a byť skutočne ochránený? Internet v mobile môže byť jedným z vhodných riešení

Pre ľudí, ktorí potrebujú pracovať a byť v kontakte so svojimi zákazníkmi aj na cestách, je najvhodnejším riešením práve využívanie vlastných mobilných dát. Ide o jedno z najbezpečnejších riešení, ktoré dokážu poskytnúť ochranu pred nechcenými infikovanými kaviarenskými, letiskovými či hotelovými WiFi sieťami. Viacerí telekomunikační operátori v súčasnosti ponúkajú kvalitné a rýchle siete. Bežným štandardom je 4G, no v poslednom období sa rýchlo rozširuje 5G, ktoré poskytuje nadpriemernú rýchlosť pripojenia pre akúkoľvek náročnú prácu. Rovnako to platí aj v zahraničí. Telekomunikační operátori rozširujú svoje 5G pokrytie aj za hranice vlastného štátu v podobe podpísaných 5G roamingových dohôd. Pre plnohodnotné využitie siete piatej generácie stačí splniť len dve podmienky - mať vhodné mobilné zariadenie a byť v dostatočnom pokrytí daného signálu.

Nebojte sa, dáta boli a vždy budú

Pri využívaní mobilných dát prichádza otázka, koľko skutočne dokáže užívateľ mesačne predátovať a aké sú nároky jednotlivých aplikácii na dátovú spotrebu. Svetový priemer na jedného užívateľa je približne 15 GB mobilných dát mesačne. Pri fixnom internete sa mesačná spotreba pohybuje približne na úrovni 221 GB. Z pohľadu celkového objemu dát, ak by sa to prenieslo na mobilné dáta, by sa mohlo zdať, že takéto číslo je privysoké a žiadny z dostupných paušálov nepokryje takúto spotrebu. Opak je pravdou! Telekom s uvedením nového portfólia mobilných paušálov prichádza s riešením. Vďaka nemu budú môcť byť všetci zákazníci neustále online a využívať svoje mobilné dáta okrem zábavy aj skutočne na prácu.

Nová skupina nekonečných paušálov poskytuje okrem štandardného objemu dát prislúchajúcemu podľa konkrétneho programu aj nekonečným pripojením po prečerpaní dát rýchlosťami štartujúcimi na úrovni od 3 Mb/s, 10 Mb/s až po neobmedzenú rýchlosť. Tá podlieha len technickým parametrom koncového zariadenia či siete.

Netreba sa báť ani extra poplatkov. Za predpokladu, že sa zákazník nachádza v roamingu EÚ, svoju dátovú prevádzku vie využiť zo svojho bežného mesačného paušálu. Ani po prečerpaní dát to nemusí byť až také nákladné. Stačí si vybrať niektorý z vhodných dátových balíčkov a pokračovať nerušene vo svojej práci.

Dá sa skutočne plnohodnotne pracovať iba cez mobilné dáta?

S nástupom Home officov sa začali exponenciálne využívať rôzne komunikačné a kolaboračné nástroje. Aj keď sa môžu javiť náročné na rýchlosť či celkovú konektivitu, ktoré potrebujú zákazníci pre svoju prácu, pri pohľade na štandardnú rýchlosť vás možno minimálne požiadavky na bezproblémový chod prekvapia.

Jedna z obľúbených kolaboračných platforiem ZOOM potrebuje k videohovoru medzi dvoma účastníkmi v najvyššej kvalite 1080p rýchlosť sťahovania a odosielana dát približne na úrovni 3.8Mbps / 3.0Mbps. Rovnako to platí aj pre skupinový hovor. Technické parametre podľa výrobcu sú identické.

Produkt od Microsoftu MS Teams vyžaduje podľa technického minima k audiohovoru medzi dvoma účastníkmi približne 760kb/s sťahovania či odosielania dát. Pri videorozhovore sa požiadavky na rýchlosť pripojenia dostali na hranicu 1500kb/s a v prípade skupinového videorozhovoru si tieto technické parametre vyžadujú úroveň 2500kb/s pri odosielaní a 4000kb/s pri sťahovaní.

Medzi voľne dostupný a zároveň preferovaný nástroj patrí aj Google Meet, ktorý potrebuje k svojej práci pri videorozhovore medzi dvoma účastníkmi s kvalitou HD približne 2,6Mpbs sťahovania a odosielania dát. Skupinový rozhovor vo Full HD kvalite si vypýta o niečo vyššie nároky, približne 3,2Mbps pre oba smery.

Nech sa pozrieme na uvedené čísla akokoľvek, ponúkaná rýchlosť mobilného, nekonečného, internetového pripojenia po prečerpaní predplatených dát, dokáže plnohodnotne pokryť potreby akéhokoľvek užívateľa doma či v Európskej únií.

Od teraz sa už nebude potrebné spoliehať na žiadne WiFi pripojenie v kaviarni, na hoteli či na pláži, ktoré môže byť na pozadí zneužité na kybernetický podvod. Svoj bezpečný internet môžu mať užívatelia stále pri sebe 24/7. Stačí si len vybrať z nekonečnej ponuky to najlepšie pre vlastné potreby.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: